Ook Gent neemt afscheid van koning Leopold II-laan

Vorsten

22-01-2021 12:25:26

De Koning Leopold II-laan in Gent krijgt een andere naam die niet meer zal refereren naar de controversiële koning. Burgemeester Mathias De Clercq gaat akkoord met een advies daarover, meldt persbureau Belga.

Al in 2019 deed een actiegroep een oproep tot naamsverandering maar dat raakte afgelopen zomer in een stroomversnelling toen er in België weer landelijk discussie ontstond over het verleden van koning Leopold als uitvloeisel van de acties in het kader van Black Lives Matter. Daarbij kreeg met name het gedrag van de koning veel aandacht.

Koning Leopold beheerde tussen 1885 en 1908 de zogenoemde Congo-Vrijstaat, een privé-kolonie en wingewest waar tal van misstanden werden begaan. Koning Filip betuigde in juni zelfs spijt voor de wandaden die tijdens het bewind van zijn voorganger werden aangericht.

In verschillende steden werden al standbeelden van Leopold weggehaald en in Sint-Niklaas, Kortrijk en Dendermonde werd al beslist om afstand te nemen van Leopold-straatnamen. Een nieuwe naam voor de straat in Gent is er nog niet.

Meer België