Prinses Esmeralda vindt neef koning Filip ‘moedig man’

Vorsten

19-07-2020 12:40:39

Koning Filip krijgt lof van zijn tante prinses Esmeralda voor de wijze waarop hij eind vorige maand in een brief aan de president van Congo spijt heeft betuigd voor de koloniale gruweldaden. “Ik vond dat briljant van hem. Het tijdstip was ook ideaal, naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid. Het toont aan dat hij een moedig man is”, aldus Esmeralda in een vraaggesprek met De Zondag.

“Het is voor een Belgische koning haast onmogelijk om een mening te uiten. Het is Filip toch gelukt. Ik vind dat een belangrijke eerste stap”, zei de in Londen wonende Esmeralda (63), jongste dochter van Filips grootvader koning Leopold III. Zelf had ze eerder ook om handelen van haar neef gevraagd, juist vanwege de betrokkenheid van de koninklijke familie bij de gruweldaden in Congo. Koning Leopold II bestuurde het gebied immers jarenlang als privé-eigendom. Maar Filip heeft niet gebeld. “Hij kent mijn mening over deze kwestie.”

Volgens de vooral als klimaatactivist bekendstaande prinses, die vorig jaar zelfs werd gearresteerd bij een klimaatprotest, is de brief van de koning nog niet genoeg. “Ik vind dat de Belgische staat formele excuses moet aanbieden voor het koloniale verleden. En niet alleen België, ook de andere Europese landen. Het kolonialisme was een héél slecht systeem. Dat was gebaseerd op de dominantie van één ras op een ander, op de exploitatie van mensen en grondstoffen. Dat moet gezegd worden.”

Prinses Esmeralda vertelde dat ze zich niet over elk thema vrij uitspreekt, ook al krijgt ze geen toelage van de Belgische staat. “Wie een dotatie krijgt, wordt verondersteld terughoudend te zijn in het maatschappelijk debat. Ik krijg geen dotatie, ik hoef dus niet te zwijgen”, aldus de prinses, die juist haar naam en titel wil gebruiken om problemen op de kaart te zetten. “Maar ik praat niet over alles. Ik praat bijvoorbeeld niet over de Belgische politiek. Ik wil de koning niet in verlegenheid brengen. Dat zou niet correct zijn van mij.”


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.