Roep om koninklijke excuses voor gedrag Leopold II

Vorsten

12-06-2020 14:12:11

Koning Filip moet namens België zijn excuses aanbieden voor het schrikbewind van zijn verre voorganger koning Leopold II in de toenmalige Congo-Vrijstaat. De komende zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de huidige Democratische Republiek Congo op 30 juni zou daarvoor een goede aanleiding en gelegenheid zijn. Dat vinden verschillende Belgische politici.

Joachim Coens, voorzitter van de christen-democratische CD&V, heeft dat standpunt gehuldigd in een discussie op de Vlaamse televisie. Hij kreeg bijval van Conner Rousseau van sp.a. Toen Congo tussen 1885 en 1908 privébezit was van koning Leopold II zijn miljoenen Congolezen verminkt, vermoord of aan ziekten gestorven.

Volgens Coens is het tijd dat officieel te erkennen, zeker ook in deze tijd waarin racisme weer centraal staat. “Ik vind dat we daarmee in het reine moeten komen, zowel de overheid als het koningshuis. Ik denk dat de koning daarvoor de meest aangewezen persoon is.” Koning Filip moet daarvoor uiteraard wel groen licht krijgen van de regering van premier Sophie Wilmès, aldus de CD&V-voorzitter.

Niet opportuun

Volgens VRT-journalist en schrijver Peter Verlinden kan er juist geen sprake zijn van verontschuldigingen. “De Belgische staat had in die periode geen enkele politieke of juridische verantwoordelijkheid voor wat er zich afspeelde in het rijk van koning Leopold II. De vorst was de soeverein over Congo-Vrijstaat zonder enige controle door de Belgische regering of het parlement, noch de Belgische justitie”, schrijft hij in zijn nieuwe boek ‘Zwarte Trots, Witte Schaamte – Over Kolonisatie en Racisme’.

Excuses van koning Filip voor het wangedrag van een eerdere koning, lijkt Verlinden ook niet opportuun. “Koninklijke verontschuldigingen voor het gedrag van een vorige koning, zelfs enkele generaties vroeger, zouden onvermijdelijk leiden tot nieuwe vragen om verontschuldigingen over daden van andere koninklijke voorouders.”


Meer België

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.