Spijtbetuiging Filip kwam op eigen initiatief

Vorsten

30-06-2020 10:49:55

Koning Filip heeft “op eigen initiatief” spijt betuigd voor het koloniale verleden van België in Congo. Dat zegt premier Sophie Wilmès. Zij reageert positief op de woorden van de vorst en laat weten dat de regering er volledig achter staat.

“Wanneer de koning zich uitspreekt is dat in de ik-vorm en dat is erg belangrijk. Want het gaat over zijn emoties, maar hij laat zich ook uit in perfecte overeenstemming met de regering”, verduidelijkte Wilmès.

Ook uit andere politieke hoeken komen positieve reacties op de brief van Filip aan de Congolese president Felix Tshisekedi. Verschillende parlementariërs noemen zijn woorden historisch en een belangrijke eerste stap in de erkenning van de koloniale geschiedenis van België.

Commissie

Het parlement besloot onlangs een speciale commissie in het leven te roepen die moet bijdragen aan de verwerking van het koloniale tijdperk, door sommigen al bestempeld als een ‘waarheidscommissie’. Onder anderen de Groene parlementariër Wouter De Vriendt vindt dat er excuses moeten volgen. Hij sneed ook de teruggave van gestolen voorwerpen uit Congo aan.

De Belgische koning Leopold II (1835-1909) regeerde vanaf 1885 over Congo dat toen Onafhankelijke Congostaat of Congo-Vrijstaat werd genoemd en zijn eigendom was. De koning behaalde enorme winsten met handel in rubber en ivoor uit het land. De oorspronkelijke bevolking werd slachtoffer van een schrikbewind met dwangarbeid en meedogenloze onderdrukking waarbij miljoenen slachtoffers vielen.

In 1908 besloot het Belgische parlement Congo te annexeren en werd het land een kolonie van België. In 1960 volgde onafhankelijkheid. Tegenwoordig heet het land Democratische Republiek Congo.


Meer België

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord