België neemt afscheid van Fabiola

Vorsten

12-12-2014 03:22:00

BRUSSEL – België neemt vrijdag afscheid van koningin Fabiola. Zij stierf een week geleden op 86-jarige leeftijd. Ze was de weduwe van koning Boudewijn (1930-1993) en de tante van huidig koning Filip.

De katholieke Fabiola krijgt een staatsbegrafenis. Op haar kist zal de Belgische vlag liggen. De uitvaartplechtigheid begint om 10.00 uur in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in het centrum van Brussel. De ceremonie staat onder leiding van aartsbisschop Godfried Danneels.

Onder de aanwezigen van buitenlandse koningshuizen zijn prinses Beatrix en de Japanse keizerin Michiko. De Vlaamse zanger Will Tura zal het nummer Hoop doet leven zingen. Hij zong het liedje ook al tijdens de begrafenis van Boudewijn.

Indische Waterlelies

Rond 12.00 uur wordt het stoffelijk overschot overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Brusselse deelgemeente Laken. In deze parochiekerk vindt om 12.30 uur nog een mis plaats. Vervolgens wordt Fabiola bijgezet in de koninklijke crypte van de kerk, waar onder anderen haar man ligt.

De vorstin was in Nederland mede bekend door haar sprookje De Indische Waterlelies. Dat is in het attractiepark De Efteling uitgebeeld.

Meer België