Strenge veiligheidsmaatregelen in Brussel

Vorsten

20-07-2016 13:30:00

Filip van België

Bezoekers van de festiviteiten rond de Belgische nationale feestdag wordt gevraagd rugzakken en dergelijke thuis te laten. Dat vergemakkelijkt het fouilleren rond de plekken waar het feest in Brussel traditioneel wordt gevierd. Het is overigens maar één van de extra maatregelen die voor 21 juli zijn getroffen aldus de Brusselse korpschef Guido Van Wymersch tegen de Gazet van Antwerpen.

Voor de feestelijkheden zijn na de recente terreuraanslagen in Parijs, Nice en Brussel zelf meer militairen ter bewaking op straat dan ooit tevoren. Meer militairen ook dan er opstappen in het nationaal defilé. De legerchef heeft daarvoor zelfs troepen weg moeten halen, zo vertelde hij woensdag aan de VRT.

Versperringen

Het Paleizenplein, waar koning Filip de parade van leger en hulpdiensten afneemt, is alleen toegankelijk voor kaarthouders en in de straten om het paleis zijn vrachtwagens en betonnen afzettingen geplaatst om te een aanslag à la Apeldoorn en Nice te voorkomen. ,,We hebben twintig vrachtwagens in bruikleen gevraagd aan het leger, om elke toegangsweg naar het defilé te barricaderen”, aldus Van Wymersch.

Een maatregel die is genomen na de aanslag in de Zuid-Franse stad vorige week donderdag. ,,Op andere plaatsen zullen we met betonblokken de nodige versperringen plaatsen, dat was al langer gepland.” Van Wymersch roept het publiek wel op om gewoon te komen en de veiligheidsmaatregelen voor lief te nemen. ,, Een kleine prijs om er een feest van te kunnen maken.”

Meer België