Veiligheid Filip ‘nooit in gedrang gekomen’ in bekogelde auto

Vorsten

2021-01-14 19:30:10

De Belgische koning Filip is woensdag niet in gevaar geweest toen hij zich in Brussel plotseling met zijn auto middenin een groep betogers bevond. Dat zegt een woordvoerder van de federale politie donderdag tegen persbureau Belga.

In Brussel kwamen woensdag enkele honderden mensen bijeen om te protesteren naar aanleiding van de dood van een gearresteerde plaatsgenoot. De 23-jarige Ibrahima Barrie overleed na een achtervolging door de politie. De demonstratie verliep aanvankelijk vreedzaam maar de sfeer sloeg om. Zo bekogelden betogers agenten en stichtten ze brand in onder meer een politiepost.

Toen de koning op weg was van zijn paleis in het centrum van Brussel naar zijn woonpaleis in Laken kwam hij terecht in de schermutselingen tussen betogers en politie. Op videobeelden is te zien hoe de auto van de koning met een projectiel werd bekogeld.

Grote fout

De politie bevestigt dat de koning vast is komen te zitten in het verkeer, maar zegt dat “het escorte niet in de buurt van betogers is geweest”. De woordvoerder benadrukte verder dat de veiligheid van de koning “nooit in het gedrang is gekomen”. Desondanks volgt er een “uitgebreide operationele debriefing met het oog op eventuele onmiddellijke verbeterinitiatieven”.

Hoe de koning tussen de demonstranten is gekomen, is een raadsel. Een politiebron had het donderdag in Het Nieuwsblad over “een grote fout”. “De betoging was aangekondigd. Hoe kan het dan dat de koning daarin verzeild geraakt?” Volgens het koninklijk paleis is de bolide van Filip “niet blind en op de automatische piloot” richting de demonstratie gereden. “Ze waren op de hoogte van die betoging en het parcours was daardoor al gewijzigd”, aldus paleiswoordvoerder Francis Sobry in Het Nieuwsblad.

Volgens Sobry kwam Filip aanrijden na afloop van de demonstratie. De politie was bezig de laatste betogers naar huis te sturen toen de koning kwam. “Dat was een onvoorziene wending”, zegt Sobry. “Het is voor de duidelijkheid ook niet dat de koning plots in het midden van die manifestatie zat, wel aan de rand ervan waar vooral politiemensen waren. Dat zie je ook op de foto’s. Aan de wagen is er verder geen noemenswaardige beschadiging.”


Meer België