Vrijwilligers herstellen monument koning Albert I

Vorsten

2021-02-23 10:17:30

Enkele vrijwilligers hebben in Marche-les-Dames het monument op de plek waar voormalig koning Albert I verongelukte in ere hersteld. Een week geleden verschenen op sociale media foto’s waarop duidelijk te zien was het monument er verwaarloosd bij lag.

De Belgische koning kwam in 1934 in de nacht van 17 of 18 februari ten val tijdens het rotsklimmen. Op de plaats waar hij om het leven kwam, is een groot stenen kruis geplaatst als eerbetoon aan de koning. Dat was echter met takken overwoekerd en er lag veel zwerfvuil.

Pascal Mathieu uit Dilbeek besloot er iets aan te doen. Via een oproep op Facebook vond hij al snel vrijwilligers die wilden helpen met opruimen. Na een dag werken zijn de takken die het zicht belemmerden verwijderd. Het kruis is weer zichtbaar en ook het zwerfvuil is opgeruimd.

Mathieu hoopt dat er in de toekomst meer aandacht komt voor de gedenkplaats. Tegen Radio 2 Vlaams-Brabant zegt hij dat het plaatsen van een gedenkplaat met daarop teksten in vier talen “toch niet zoveel moeite” is. “Dan weten voorbijgangers ook wat daar gebeurde.”


Meer België

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?