Belgische bond voor koninklijke handelsmissie

Vorsten

30-07-2014 12:02:00

BRUSSEL – Bezuinigen op het aantal handelsmissies betekent niet alleen minder werk voor prinses Astrid, maar, veel erger, ook minder omzet en daling van de export voor het bedrijfsleven. Dat stelt de Belgische Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).

Die keert zich tegen de plannen van de Vlaamse deelregering om te korten op het budget voor handelsmissies onder de federale vlag van het Agentschap voor Buitenlandse Handel. Vlaanderen gaat er liever alleen op uit.

Volgens Unizo, de vertegenwoordiger van de Belgische MKB-sector, is het een verkeerde maatregel. “Of je fan bent van onze koninklijke familie of niet, prinselijk bloed opent deuren. Vooral in landen met een koningshuis of waar traditie en hiërarchie een grote rol spelen. Denk maar aan het Midden-Oosten, Japan en Noord-Afrika”, aldus Gijs Kooken tegenover Het Nieuwsblad.

Cachet

“In zes tot acht landen hebben we telkens minstens één contract afgesloten. De aanwezigheid van een royal gaf altijd een extra cachet, zeker bij Arabieren. En een introductie bij de top van de Russische multinational Gazprom, zoals prins Filip mogelijk maakte, is bijvoorbeeld onbetaalbaar”, vulde Hans Hooyberghs aan, die voor zijn bedrijf aan 10 missies deelnam.

Tot de troonswisseling van vorig jaar leidde prins Filip jaarlijks gemiddeld vier handelsmissies naar het buitenland, waarbij prinses Mathilde zich regelmatig aansloot. De Belgische regering wees Filips zus Astrid aan als vervanger voor de nog resterende missies van 2013. Astrids optreden viel in de smaak, waarna werd besloten om met haar door te gaan.

Vlaanderen echter, dat zorg draagt voor een groot deel van het budget voor de handelsreizen, wilde al langer een andere koers varen, zonder koninklijk uithangbord en zonder op stap te moeten met Wallonië en/of Brussel. Vandaar het voornemen nog maar aan twee missies deel te nemen. “Minder handelsmissies zullen negatieve gevolgen hebben”, waarschuwde Unizo-voorman Kooken. “Bedrijven zien hun omzet dalen en hun exportmogelijkheden krimpen. Prinses Astrid, of in het verleden prins Filip, opent wel degelijk deuren die anders gesloten blijven.”

Meer Vorstenhuizen