Bewaking voor Belgische koningskinderen

Vorsten

2014-02-16 21:07:00

BRUSSEL – Alle kinderen van het Belgische koningspaar hebben voortaan permanente bewaking. Dat heeft het royaltyprogramma van VTM zondag gemeld op basis van goed ingelichte bronnen. In Nederland werden de kinderen van Willem-Alexander en Máxima altijd al beveiligd, maar in België wordt pas sinds december extra scherp gelet op het kroost van koning Filip en koningin Mathilde.

Eind vorig jaar kwamen er bij Franstalige media brieven binnen waarin werd gedreigd met ontvoering van prinses Elisabeth, de oudste van de 4 koningskinderen. Dat was aanleiding om nog eens goed te kijken naar de beveiliging van de prinsen en prinsessen, waarbij verantwoordelijk minister Joëlle Milquet van Binnenlandse Zaken meteen stelde dat de totale kosten van bewaking niet omhoog mochten. Met de toegenomen activiteiten van het hof, was dat een probleem aldus Milquet.

De oplossing lijkt nu gevonden door te schuiven met taken en beveiligers. Zo is de bescherming van koning Albert II en koningin Paola teruggebracht en worden paleizen en koninklijke buitenverblijven niet langer bewaakt wanneer er niemand van de koninklijke familie aanwezig is.

In Nederland is bewaking van de paleizen losgekoppeld van de beveiliging van de leden van de koninklijke familie. De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor het eerste, de Dienst Bewaken & Beveiligen zorgt voor het laatste.


Meer Vorstenhuizen