Bijna 2000 mensen zien vernieuwd Mauritshuis

Vorsten

28-06-2014 07:08:00

DEN HAAG – Het vernieuwde Mauritshuis heeft vrijdagavond 1950 mensen over de vloer gehad. Ze mochten tussen 20.00 uur en middernacht gratis naar binnen, om te vieren dat het museum na een verbouwing van 2 jaar weer open is. Voor de deur stonden mensen in een honderden meters lange rij langs de Hofvijver te wachten.

Het Mauritshuis had dit bezoekersaantal verwacht. ”We hebben er expres voor gekozen niet een korte route langs de hoogtepunten uit te stippelen. Mensen konden op eigen gelegenheid en op hun eigen gemak rondkijken. Dat had wel tot gevolg dat we minder mensen het museum konden laten zien”, liet een woordvoerster weten.

Koning Willem-Alexander verrichtte om 17.00 uur de officiële opening. Daarbij werd het wereldberoemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer symbolisch welkom geheten op het voorplein van het museum. Videoschermen toonden haar tocht door het 17e-eeuwse museumgebouw en de nieuwe vleugel die het museum er nu bij heeft.

Oranje-Nassau

De vernieuwing van het Mauritshuis heeft 30 miljoen euro gekost. Het museum is in oppervlakte verdubbeld en is er een ondergrondse verbinding gekomen met het gebouw aan de overkant van de straat. De 16 zalen van het museum hebben nieuwe wandtapijten, gordijnen en kroonluchters. Het hout is opnieuw gelakt. Veel schilderijen zijn gerestaureerd, waardoor de donkere, gelige waas heeft plaatsgemaakt voor de oorspronkelijke frisse kleuren. Het schilderij Het puttertje van Carel Fabritius uit 1654 heeft een prominente plek gekregen.

In het museum zijn zo’n 260 schilderijen te zien van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw, van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en Frans Hals. . De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Staat. In 1822 werd het Mauritshuis een museum en kwamen vele werken daar terecht. Tot die tijd diende het pand als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië.

Meer Vorstenhuizen