Bijzondere dag voor Felipe begint vroeg

Vorsten

12-06-2014 18:09:00

MADRID – Koning Felipe VI begint de dag van zijn inhuldiging in het Spaanse parlement al vroeg. Dat blijkt uit het tijdschema dat het hof donderdag bekend heeft gemaakt.

Op 19 juni krijgt hij om half tien in de Audiëntiezaal van het Zarzuela Paleis in Madrid uit handen van zijn vader koning Juan Carlos de sjerp die hoort bij de rang van kapitein-generaal. Als staatshoofd staat Felipe VI aan het hoofd van de strijdkrachten, en die sjerp symboliseert dat.

Na de korte plechtigheid vertrekt Felipe met zijn vrouw Letizia en hun 2 kinderen Leonor en Sofia om tien uur per auto van het paleis naar het Huis van Afgevaardigden waar ze een half uur later worden verwacht voor de eedaflegging en de eerste toespraak van de nieuwe koning. Koning Juan Carlos gaat niet mee naar het parlement. Zijn vrouw koningin Sofia, prinses Elena en de 2 zussen van de koning, Pilar en Margarita zijn wel aanwezig bij de installatie van Felipe. De in opspraak geraakte jongste dochter van het terugtredende koningspaar, Cristina, en haar man Iñaki Urdangarín, zijn niet welkom.

Eresaluut

Bij aankomst bij het ‘Congreso de los Diputados’ brengen de strijdkrachten een eresaluut aan de nieuwe koning die volgens het hof gekleed zal gaan in het gala-uniform van de landmacht. Eerder deze week had de Baskische partij PNV gevraagd het uniform achterwege te laten omdat het gaat om een civiele en geen militaire ceremonie.

Na de plechtigheid volgt er voor het parlement een militair defilé waarbij het nieuwe koninklijk gezin centraal staat. Felipe’s oudste dochter Leonor is voortaan prinses van Asturië, de titel die is voorbehouden aan de troonopvolger. Het defilé wordt rond half twaalf gevolgd door een rijtoer door Madrid, met als einddoel het Koninklijk Paleis, het Palacio del Oriente.

Daar volgt een balkonscene, waarbij ook koning Juan Carlos en koningin Sofia zich aansluiten. Anders dan in Nederland en net zoals in België houdt het afgetreden staatshoofd zijn titel. Sofia heeft verslaggevers al laten weten dat het haar niet uitmaakt hoe ze voortaan wordt aangeduid: koningin-moeder of moeder van de koning. In het paleis is aansluitend om 13 uur een receptie, het laatste officiële programmaonderdeel van de dag. Volgens het hof worden er vrijdag en zaterdag ook nog activiteiten georganiseerd maar daarover is nog niets bekend.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord