Bijzondere middag voor koning

Vorsten

09-01-2014 14:22:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander zag donderdagmiddag ruim 1300 militairen in ceremonieel tenue aan zich voorbijtrekken. De koning, zelf ook in ceremonieel tenue, nam eerst een vaandelgroet in ontvangst. Aansluitend defileerden de deelnemende eenheden voor de koning.

Als afsluiting van het defilé brachten de militairen hun traditionele strijdkreet aan de koning. Deze kreet, het ‘Oranje boven’, is volgens de omroeper in de ”moderne tijd in vergetelheid geraakt’. “200 jaar Koninklijke Landmacht is een mooie gelegenheid om de oude strijdkreet opnieuw te laten klinken.” Vervolgens klonk het driemaal ‘Oranje boven’.

De plechtigheid werd vervolgens afgesloten met het spelen van het Wilhelmus. De koning werd daarna weer opgehaald door het rijtuig, hiermee kwam de ceremonie, die ongeveer een uur duurde, officieel tot een einde.

Donderdagavond woont prinses Beatrix in de Koninklijke Schouwburg een muzikaal schouwspel bij. Dit wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Met muziek, dans en verhalen wordt het verhaal verteld van 200 jaar landmacht.

Meer Vorstenhuizen