Boekhouder bekent in zaak zwager Felipe VI

Vorsten

03-07-2014 16:42:00

MADRID – De boekhouder van Iñaki Urdangarín, zwager van de Spaanse koning Felipe VI, heeft een uitgebreide bekentenis geschreven. Daarin zet hij uiteen hoe Urdangarín enkele miljoenen aan publieke middelen heeft verduisterd via de liefdadigheidsstichting Noós, waarvan hij bestuurder was. Dat heeft de belangrijkste rechtbank op Mallorca donderdag bekendgemaakt zonder details te geven.

De 46-jarige oud-handballer Urdangarín is getrouwd met prinses Cristina, de jongste zuster van de koning. Cristina en hij werden in juni officieel aangeklaagd voor belastingontduiking en witwassen. De openbaar aanklager heeft donderdag aan de onderzoeksrechter José Castro in Palma, de belangrijkste stad op Mallorca, de verklaring van boekhouder Marco Antonio Tejeiro overhandigd.

Volgens de krant El Mundo bekent de boekhouder dat Noós nooit als liefdadigheidsorganisatie heeft gefunctioneerd. Het was uitsluitend een middel dat de oud-handballer en zijn vrouw gebruikten om de belastingen te ontduiken. Urdangarín en Cristina ontkennen dat zij zich aan strafbare feiten schuldig hebben gemaakt.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord