Carlos en Jaime bij opmerkelijke bijzetting

Vorsten

28-08-2021 16:05:08

De prinsen Carlos en Jaime zijn zaterdagmiddag in het Italiaanse Parma bij een bijzondere bijzetting. In de crypte van de Basilica di Santa Maria della Steccata worden de stoffelijke resten van Alessandro Farnese (1545-1592) en zijn echtgenote Maria van Portugal teruggezet in hun gezamenlijke tombe. Ze waren daar vorig jaar uitgehaald omdat wetenschappelijk onderzoek gewenst was naar de doodsoorzaak van Alessandro, die in de Nederlandse geschiedenis beter bekend is als ‘de hertog van Parma’ en landvoogd van de zuidelijke Nederlanden.

Alessandro, die ook Alexander werd genoemd, was een kleinzoon van keizer Karel V en zoon van landvoogdes Margareta van Parma. Eeuwenlang bestond het vermoeden dat hij is vergiftigd. Het resultaat van het onderzoek is nog niet bekendgemaakt.

De aanwezigheid van de twee in Nederland wonende Bourbon-Parma prinsen is opmerkelijk. Carlos en Jaime, de zoons van prinses Irene en kleinzoons van koningin Juliana, kunnen met enige zijsprongen hun stamboom terugvoeren tot Willem van Oranje, een verklaard tegenstander van Alessandro.

Beide kanten

Die was tijdens de Tachtigjarige oorlog met name in het huidige België bijzonder succesvol in de strijd tegen de Oranjes en wist onder meer Maastricht en Antwerpen in te nemen. Ook was hij mede verantwoordelijk voor de moord op Willem van Oranje in 1584.

Aan de andere kant staat prins Carlos als titulair hertog van Parma ook in de traditie van Alessandro Farnese, wiens troon in de achttiende eeuw in handen kwam van het Spaanse koningshuis, dat daarna een zijtak Bourbon-Parma stichtte. “We staan aan beide kanten”, zei Jaime vrijdag.

Vrijdag werd in dezelfde crypte onder de basiliek ook de urn met de stoffelijke resten van prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma bijgezet. Zij overleed vorig jaar in Parijs en kreeg haar laatste rustplaats naast de tombe van haar in 2010 overleden broer prins Carlos Hugo, de vader van de prinsen Carlos en Jaime.

Meer Bourbon-Parma