Prins Carlos niet naar Montejurra

Vorsten

15-04-2020 18:59:49

Prins Carlos heeft als titulair hoofd van de carlistische beweging in Spanje laten weten dat hij vanwege de coronacrisis en de overal geldende reis- en bewegingsbeperkingen dit jaar niet kan deelnemen aan de kruisweg op de Montejurra. De carlisten hebben dat woensdag via sociale media bekendgemaakt. De bijeenkomst was gepland voor 3 mei.

Op de Montejurra in Navarra wordt jaarlijks een slag uit 1873 tijdens de derde zogenoemde carlistische oorlog herdacht. In mei 1976 werd er een terroristische aanslag gepleegd op de bijeenkomst van aanhangers van Carlos’ vader prins Carlos Hugo, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Carlos, in Italië bekend als hertog van Parma en Piacenza en hoofd van de koninklijke familie Bourbon-Parma, maakt in de ogen van de Spaanse beweging als koning Carlos Javier aanspraak op de Spaanse troon. De carlisten staan een federaal koninkrijk voor, met respect voor aloude rechten van de samenstellende delen.

Maria Teresa

Carlos (50), de oudste zoon van prinses Irene en neef van koning Willem-Alexander, probeert te balanceren tussen de verwachtingen bij zijn aanhang, en de werkelijkheid dat Spanje met koning Felipe al een koning heeft. In toespraken bijvoorbeeld hamert hij op zaken als democratie en respect voor de rechten, en pleit hij meteen voor duurzaamheid en verstandige economische keuzes. Een boodschap waaraan niemand aanstoot kan nemen.

In zijn bericht aan de carlisten kondigde Carlos ook aan dat zodra de omstandigheden dat toelaten in Spanje een herdenkingsmis zal worden gehouden voor zijn vorige maand aan het coronavirus overleden tante prinses Maria Teresa. Eerder had de prins ook al zo’n mis aangekondigd voor Frankrijk, waar Maria Teresa is geboren en overleden.


Meer Bourbon-Parma

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft