Spaanse media melden overlijden ‘rode prinses’

Vorsten

2020-03-27 11:35:46

Het overlijden van prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma is vrijdag ook in Spanje nieuws. Ze wordt voorgesteld als een nichtje van koning Felipe en als de ‘rode prinses’, die als lid van de familie Bourbon-Parma ferm strijder was voor democratie en de rechten van de minst bedeelden in de samenleving.

Maria Teresa zette zich in Spanje jarenlang in voor de carlistische beweging. Die zag eerst haar vader Javier en daarna haar broer Carlos Hugo als degene die rechtmatig aanspraak kon maken op de Spaanse troon. De prinses, afgestudeerd in politieke wetenschappen aan de Sorbonne in Parijs, verlegde haar koers enigszins nadat Juan Carlos koning werd van Spanje en ook haar broer zijn titelaanspraken op een zacht pitje zette.

Maria Teresa werd onder meer hoogleraar sociologie aan de Complutense Universiteit van Madrid en pleitte voor een ideologische evolutie van het carlisme, zo schreef vrijdag de grote koninklijk gezinde Madrileense krant ABC.

Opvallend is dat de jongste broer van Maria Teresa, Don Sixto, die een geheel tegengesteld wereldbeeld heeft en die de prinses, haar zussen Cecilia en Maria de las Nieves en broer Carlos Hugo enkele decennia heeft bestreden, nu in Spanje het voortouw probeert te nemen bij de herdenking. Hij probeert daarbij de officiële tak van de familie, met prins Carlos aan het hoofd – waartoe Maria Teresa zich rekende – de loef af te steken.


Meer Bourbon-Parma

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek