Bourgeois niet onder indruk van rol prinses

Vorsten

31-07-2014 08:53:00

BRUSSEL – De kersverse Vlaamse minister-president Geert Bourgeois is niet onder de indruk van de kritiek van de ondernemersorganisatie Unizo op het verminderen van de steun aan de door prinses Astrid aangevoerde handelsmissies. Volgens Bourgeois valt het wel mee met het effect van de aanwezigheid van een prins of prinses bij zo’n reis naar het buitenland.

De nieuwe Vlaamse regering draagt voortaan nog maar aan twee van de gebruikelijke vierjaarlijkse door het Agentschap voor Buitenlandse Handel georganiseerde missies bij. Unizo, dat het midden-en kleinbedrijf vertegenwoordigt, is bang dat ondernemingen daardoor omzet en export zullen verliezen. “Prinselijke missies openen deuren die anders gesloten zouden blijven”, aldus een zegsman eerder deze week.

Minister-president Bourgeois denkt dat het eerder de kwaliteit van de producten is, die zorgt voor verkoop in het buitenland. Het geld dat wordt bespaard door niet langer deel te nemen aan alle door prinses Astrid geleide reizen, wordt besteed aan eigen handelsmissies, waarvan het Vlaamse bedrijfsleven volgens Bourgeois ook kan profiteren. Hij verwacht dan ook geen negatief effect van de maatregel.

Prinses Astrid werd vorig jaar na de troonswisseling door premier Elio Di Rupo aangezocht om de handelsmissies te leiden waarin Vlaanderen, Wallonië en Brussel doorgaans samenwerken en waaraan ze met de federale regering financieel bijdragen. Ze volgde haar broer koning Filip op, die het werk vanaf 1993 had gedaan.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord