Britse koningin reist naar Noord-Ierland

Vorsten

23-06-2014 09:13:00

BELFAST – Koningin Elizabeth reist maandag samen met prins Philip voor de 21e keer naar Noord-Ierland. Daar legt de vorstin dinsdag en woensdag een aantal bezoeken af en woont ze een tuinfeest bij op Hillsborough Castle.

Veel aandacht krijgt de visite aan de Hurst-MacQuitty Stages in de Titanic-wijk van Belfast, waar de populaire televisieserie Game of Thrones wordt geproduceerd. De koninklijke bezoekers ontmoeten de productiestaf en de acteurs. Verder is er een lunch en ontvangst in het stadhuis van Belfast en woensdag is er een herdenking van de Noord-Ierse bijdrage aan de strijd in de Eerste Wereldoorlog die dit jaar precies een eeuw geleden uitbrak.

Elizabeth komt dinsdag bij een excursie naar de Crumlin Road gevangenis ook Martin McGuinness weer tegen, de vicepremier van Noord-Ierland en voormalig lid van de IRA. McGuinness zat in de jaren zeventig een maand gevangen in deze gevangenis vanwege zijn in de ogen van de Britten terroristische activiteiten. Hij ontmoette de koningin eerder dit jaar in Windsor en bij haar Noord-Ierse bezoek ter gelegenheid van haar diamanten regeringsjubileum in 2012.

Meer Vorstenhuizen