Bulgaarse koning bij abdicatie Juan Carlos

Vorsten

15-06-2014 12:41:00

MADRID – Koning Simeon II van de Bulgaren is woensdagavond in het Koninklijk Paleis in Madrid aanwezig bij de laatste officiële handeling van zijn goede vriend koning Juan Carlos van Spanje. Dat bericht de Spaanse krant ABC.

Juan Carlos tekent in het Palacio de Oriente de wet die zijn aftreden formaliseert. Nadat hij zijn handtekening heeft gezet, is Juan Carlos na 39 jaar geen koning meer. Een dag later, op 19 juni, legt zijn zoon Felipe de eed af als koning Felipe VI.

Simeon kwam in 1943 als 6-jarige op de Bulgaarse troon na de onverwachte en nog immer niet opgehelderde dood van zijn vader tsaar Boris III die enkele dagen daarvoor op bezoek was geweest bij Adolf Hitler in nazi-Duitsland. Simeon werd met zijn familie verdreven na de communistische machtsovername in Bulgarije, maar deed geen troonsafstand. Hij leefde het grootste deel van zijn jaren in ballingschap in Spanje en is goed bevriend met Juan Carlos.

Simeon werd uiteindelijk korte tijd premier van Bulgarije en kreeg in die hoedanigheid van de Spaanse koning in 2004 de Orde van het Gulden Vlies uitgereikt. Volgens ABC is Simeon als drager van deze hoge ridderorde uitgenodigd de plechtigheid in het paleis bij te wonen.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord