Buren bij elkaar voor groen en sport

Vorsten

2014-09-27 08:35:00

UTRECHT – In vrijwel alle gemeenten komen zaterdag buren bij elkaar voor gezamenlijke activiteiten. Naar verwachting doen ruim 1 miljoen mensen mee aan Burendag, melden het Oranje Fonds en Douwe Egberts, de initiatiefnemers van het evenement dat zaterdag voor de negende keer plaatsvindt.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranjefonds, maar doen dit jaar niet mee. Bij vorige edities schoven ze wel eens aan bij een buurtactiviteit. Zo bezochten ze als prins en prinses in 2012 een buurtvereniging in Uden. In 2010 brachten ze een onverwachts bezoek aan Leusden, waar Willem-Alexander de Olympische Buurtspelen opende en Máxima Vier op ’n rij speelde met kinderen.

Er zijn dit jaar 4217 Burendagplannen ingediend, in 96 procent van alle Nederlandse gemeenten. Het aanpakken van groen en het opfleuren van de buurt is de favoriete activiteit (18 procent), gevolgd door een sport- en speldag en het opknappen van buurtvoorzieningen.

Het Oranjefonds ondersteunt de initiatieven, die de samenhang zouden moeten verbeteren, met een bijdrage van maximaal 500 euro. Burendag bracht vorig jaar 1 miljoen mensen op de been.


Meer Vorstenhuizen