Canadees bezoek maakt koninklijke tour

Vorsten

2014-10-26 14:29:00

AMSTERDAM – David Johnston, de gouverneur-generaal van Canada, en zijn vrouw Sharon zijn zondagmiddag uit Polen aangekomen in Amsterdam. Op Schiphol werd het echtpaar verwelkomd door de Canadese ambassadeur in Nederland, zo liet Johnston zelf weten via Twitter.

De gouverneur-generaal heeft maandag een ‘koninklijke dag’ die al vroeg begint op de residentie van de ambassadeur. Daar zijn prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig bij een rondetafelgesprek over innovatie en hoe die de relaties tussen beide landen vooruit kan helpen. Prinses Margriet, zelf in 1943 in Canada geboren, houdt ook het openingswoord bij de bijeenkomst.

Johnston en zijn echtgenote gaan daarna naar paleis Noordeinde, waar ze elk apart worden ontvangen: de gouverneur-generaal gaat in conclaaf met koning Willem-Alexander en Sharon Johnston praat met koningin Máxima. Later maandag gaat het Canadese gezelschap naar de Canadese erebegraafplaats in Bergen op Zoom, waar de dan met Máxima naar Japan vertrokken koning wordt vertegenwoordigd door zijn neef prins Maurits.

Debuut

De oudste zoon van prinses Margriet is adjudant in bijzondere dienst van Willem-Alexander en beleeft als zodanig zijn debuut. De gouverneur-generaal reist aan het einde van de middag door naar Brussel, waar hem op het kasteel van Laken een diner wordt aangeboden door koning Filip en koningin Mathilde. Johnston is dinsdag onder meer bij de herdenking van de onderwaterzetting van de IJzervlakte 100 jaar eerder. Bij die plechtigheid ontmoet hij ook prinses Beatrix.

Johnston bracht de afgelopen dagen een staatsbezoek aan Polen, dat evenals zijn visites aan Nederland en België in het teken stond van oorlogsherdenkingen en verbetering van de handelsrelaties.


Meer Vorstenhuizen