Carl Gustaf opent Zweedse kaasfabriek

Vorsten

2014-09-17 15:03:00

STOCKHOLM – Koning Carl Gustaf van Zweden was woensdag ondanks een aanrijding toch nog op tijd in het Noord-Zweedse Burträsk voor de opening van een nieuwe kaasfabriek. De fabriek maakt Västerbottenkaas, een Zweedse delicatesse waarvan de precieze oorsprong door veel mystiek is omgeven.

De koning had op weg naar het vliegveld Bromma voor zijn vlucht naar het noorden een aanrijding, maar kwam ondanks de stevige klap met de schrik vrij. Zijn Mercedes moest worden weggetakeld, maar de koning en zijn adjudant konden hun reis vervolgen.

‘Västerbottensost’, zoals de kaas in het Zweeds heet, is rond 1870 ‘per ongeluk’ uitgevonden, zo wil de overlevering. Maar de vergissing, met een exclusieve bereidingswijze en minstens een jaar rijpen op planken van naaldboomhout, heeft een product opgeleverd dat uniek is in de wereld. Alleen in Burträsk wordt de kaas gemaakt en er is ook nog maar één producent.

Vanwege de groeiende vraag moest er een nieuwe fabriek komen, waarvoor de koning uit Stockholm overkwam voor de opening en de aansluitende kaasproeverij.


Meer Vorstenhuizen