Carl Philip raakte de troon al vroeg kwijt

Vorsten

27-06-2014 18:15:00

STOCKHOLM – De kroonprins die geen koning mocht worden. Dat is prins Carl Philip van Zweden die zich vrijdag verloofde met Sofia Hellqvist, met wie hij al een paar jaar een relatie heeft. Carl Philip, kunstenaar, ontwerper, autocoureur en levensgenieter, heeft zich nooit in het openbaar over dit ‘verlies’ uitgelaten. Zijn vader koning Carl XVI Gustaf wel. Die heeft er nog jaren over geklaagd.

Prins Carl Philip, hertog van Värmland, is geboren in mei 1979 als tweede kind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Twee jaar eerder was er in het koninklijke gezin al een meisje geboren, Victoria. Die was tot de komst van haar broertje kroonprinses. In de Zweedse troonopvolging hadden jongens op dat moment voorrang op meisjes, dus Victoria werd voorbijgestreefd door Carl Philip.

Er was echter al een wetswijziging in de maak die een einde maakte aan die discriminatie. De nieuwe wet ging in op 1 januari 1980, met terugwerkende kracht. Dat betekende dat Victoria weer kroonprinses werd en dat de 7 maanden oude kroonprins ‘gewoon’ prins Carl Philip werd. De koning meende dat zijn zoon iets was afgepakt dat hem toebehoorde, maar de baby heeft er uiteraard nooit iets van gemerkt.

Meer bewegingsvrijheid

De prins is nu derde in de lijn van troonopvolging, achter zijn zus Victoria en haar dochtertje prinses Estelle. Carl Philip heeft door zijn ‘degradatie’ aanmerkelijk meer bewegingsvrijheid gekregen, al verricht hij met regelmaat koninklijke taken.

In buurland Noorwegen zijn de opvolgingsregels in 1990 ook veranderd, maar anders dan in Zweden werd dat niet gedaan met terugwerkende kracht. Op die manier bleef Haakon kroonprins, ondanks het feit dat hij een zus heeft die ouder is. Prinses Märtha Louise heeft ook nooit willen ruilen.

Meer Vorstenhuizen