Carlos en Annemarie als koningspaar in Spanje

Vorsten

2014-10-24 17:51:00

SANTIAGO DE COMPOSTELA – Carlos en Annemarie van Bourbon-Parma zijn vrijdag en zaterdag als ‘koning en koningin van Spanje’ op kennismakingsbezoek in Santiago de Compostela in Galicië. Het bezoek vloeit voort uit de wens van Carlos om de Spaanse samenleving beter te leren kennen.

Zaterdag staan er onder meer een bezoek en een mis in de kathedraal van Santiago – de schutspatroon van Spanje – op het drukke programma. Daarna is een er lunch met ‘Los Reyes’ (het koningspaar), zoals in de bekendmaking valt te lezen. Het bezoek wordt dan ook georganiseerd door de Koninklijke Orde van de Legitimiteit, die in 1923 is ingesteld door koning Jaime III, zoals de carlisten hem noemen.

Volgens de carlisten is Carlos in 2010 zijn vader Carlos Hugo opgevolgd als legitieme koning van Spanje. De carlisten vinden namelijk dat in de 19e eeuw de opvolgingsregels door koning Ferdinand VII ten onrechte zijn gewijzigd, waardoor hij na zijn dood in 1833 kon worden opgevolgd door zijn dochter Isabella II.

Carlos

Zonder regelwijziging was de kroon toegevallen aan Ferdinands jongere broer Carlos, die vervolgens als ‘legitieme’ koning Carlos V ten strijde trok tegen Isabella. Haar tak van de familie wist zich met kunst en vliegwerk te handhaven, en haar verre nazaat Felipe VI bezet sinds juni de Spaanse troon. Maar er is nog altijd kleine groep carlisten over en die zien de oudste zoon van prinses Irene en Carlos Hugo als de rechtmatige koning van Spanje.

Carlos zelf zegt in de ‘traditie van de carlisten’ te staan, maar gaat publiekelijk niet zo ver zichzelf op de troon van Spanje te plaatsen. Aan het bezoek dat vrijdag in alle vroegte begon is, anders dan bij de jaarlijkse bezoeken aan Parma en Piacenza, behalve in Galicië geen ruchtbaarheid gegeven.


Meer Vorstenhuizen