Centrum Madrid onrustig door republikeinen

Vorsten

19-06-2014 21:21:00

MADRID – Een ronkende politiehelikopter boven het centrum van Madrid verraadde donderdagavond waar de republikeinse demonstranten zich ophielden. Zo’n 200 man probeerde op het plein Puerta del Sol te komen, maar dat was grotendeels afgeschermd door de politie en bovendien waren protestacties daar ten strengste verboden. Het dragen van kleding in de kleuren van de republikeinse vlag – rood, geel, paars – was al voldoende voor aanhouding.

Monarchisten en republikeinen gaan niet samen op de dag van de eedaflegging van de nieuwe koning Felipe VI, zo had de burgemeester van Madrid beslist. Maar de republikeinen, die al meteen op de avond dat koning Juan Carlos zijn aftreden bekendmaakte de straat opgingen en de Puerto del Sol in bezit namen, lieten zich niet tegenhouden. Zo ontstond een kat en muisspel tussen demonstranten en politie, met donderdagmiddag drie arrestaties tot gevolg.

Die aanhoudingen leidde in de avonduren tot een nieuwe actie. De metershoge foto van het nieuwe koningspaar aangebracht op het gebouw van de regering van Madrid werkte daarbij extra provocerend. De politie verrichtte opnieuw enkele arrestaties, maar kon verdere ongeregeldheden voorkomen. Ook in andere Spaanse steden waren donderdag acties tegen de monarchie. Volgens de krant El Pais liet de installatie van de koning de hoofdstad onverschillig. “Rijtoer was warm noch koud”, aldus het dagblad.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord