‘Charles wilde besluit regering beïnvloeden’

Vorsten

29-06-2014 14:13:00

LONDEN – Prins Charles heeft geprobeerd om het Britse regeringsbeleid te beïnvloeden. Hij wilde graag dat de ‘grammar schools’, vergelijkbaar met de Nederlandse gymnasia, zouden worden uitgebreid. Charles vond het ‘niet leuk’ toen zijn verzoek werd geweigerd, vertelt de voormalige minister van Onderwijs in een BBC-radiodocumentaire.

David Blunkett was tussen 1997 en 2001 verantwoordelijk voor de Britse scholing. “Ik legde hem uit dat het ons beleid was om de grammar schools niet uit te breiden, en hij vond dat niet leuk”, blikt hij terug. “Hij vond het belangrijk dat we teruggingen naar een vroeger tijdperk waarin jongeren in zijn optiek de kans kregen om aan hun achtergrond te ontsnappen. Ik wilde juist die achtergrond veranderen.”

Toch maakte de toenmalige minister zich niet druk om Charles’ inmenging. “Constitutioneel gezien begrijp ik dat de troonopvolger niet betrokken zou moeten raken bij controverse, maar om eerlijk te zijn vond ik het niet erg.” Juist omdat Charles al zo lang op het koningschap wachtte, had de politicus wel begrip voor zijn daad.

Graham Smith, de voorman van Republic, de groep die pleit voor de afschaffing van de monarchie, is wel boos. “Het principe van de monarchie is dat de royals zich absoluut niet in politiek mengen en deze onthulling bewijst eigenlijk wat we al langer zeggen: ze raken wel betrokken, beïnvloeden publiek beleid en dat is compleet onacceptabel in een democratische maatschappij”, laat hij weten.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord