David Cameron maakt weer grap over Elizabeth

Vorsten

2014-09-30 16:04:00

LONDEN – David Cameron heeft opnieuw zijn vingers gebrand aan opmerkingen over koningin Elizabeth II. Tijdens een rondleiding door de Chequers, de buitenresidentie van de Britse premier nabij Ellesborough, maakte hij opnieuw grapjes over de vorstin, iets wat volgens de protocollen ongehoord is.

Tijdens de rondleiding liet hij aan Kamerleden het schilderij A Family Group van de Vlaamse barokschilder Antoon van Dyck zien en memoreerde een gesprek dat hij in februari voerde met Elizabeth en prins Philip over het kunstwerk. De vorstin zou toen hebben opgemerkt dat het origineel bij haar aan de muur hangt in Windsor Castle. De curator van Chequers moest haar naar verluidt corrigeren en vertellen dat ze naar het origineel stond te kijken. Het schilderij in Windsor bleek een kopie te zijn.

Een week geleden raakte Cameron ook al in opspraak na een opmerking tegen de New Yorkse oud-burgemeester Michael Bloomberg. Hij zei toen dat Elizabeth ‘spinde van vreugde’ toen hij haar de uitslag van het Schotse referendum over onafhankelijkheid meedeelde. Toen hij de opmerking maakte, had hij er geen erg in dat hij zich binnen gehoorafstand van persmicrofoons bevond. Donderdag liet hij weten persoonlijk zijn excuses voor de grap aan te willen bieden.

Cameron lijkt met de opmerking nu opnieuw het protocol verbroken te hebben om privégesprekken met de koningin niet met anderen te delen. Zowel Downing Street als Buckingham Palace weigeren tegenover London Evening Standard op de kwestie in te gaan.


Meer Vorstenhuizen