Deense koningin bij opening parlement

Vorsten

2014-10-07 09:46:00

KOPENHAGEN – De Deense koninklijke familie is dinsdagmiddag aanwezig bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar. Voor koningin Margrethe II is daarbij anders dan bijvoorbeeld voor koning Willem-Alexander of koningin Elizabeth in Groot-Brittannië geen rol weggelegd. De koningin is slechts aanwezig en zit met haar familie op de tribune van de vergaderzaal in paleis Christiansborg.

De plechtigheden beginnen met een kerkdienst in de kapel van het voor het parlement gebruikte koninklijke paleis. Koningin Margrethe, prins-gemaal Henrik, het kroonprinselijk paar Frederik en Mary, prins Joachim en echtgenote Marie en prinses Benedikte worden bij aankomst verwelkomd door de parlementsvoorzitter Mogens Lykketoft.

Anders dan in Nederland komt het koninklijk gezelschap niet in gala naar het parlement, maar de koningin en prinsessen dragen wel een hoed en zijn extra netjes gekleed. De mannen verschijnen in pak.

Voor fotografen is het elk jaar weer een sport om leden van de koninklijke tribune te snappen tijdens een minder wakker moment, hetgeen meestal wel lukt.


Meer Vorstenhuizen