Deense koninklijke familie feest in Frankrijk

Vorsten

11-06-2014 10:15:00

LUZECH – De Deense prins-gemaal Henrik markeert woensdag zijn 80e verjaardag met een fotosessie met zijn gezin in de tuin van het Château de Cayx, zijn buitenverblijf in het zuiden van Frankrijk. De verdere viering is privé, zo liet het Deense hof al enige maanden geleden weten.

Henriks schoonzus prinses Benedikte neemt in Denemarken de regering van koningin Margrethe waar. Volgens de Deense grondwet moet er altijd een troongerechtigd lid van de koninklijke familie in het land aanwezig blijven om eventueel wetten en besluiten te tekenen. En aangezien Margrethe en haar zoons kroonprins Frederik en prins Joachim in Frankrijk zijn, moet Benedikte in Kopenhagen op de winkel passen.

Prins-gemaal Henrik en koningin Margrethe vierden dinsdag hun 47e huwelijksdag. De op 11 juni 1934 als graaf de Laborde de Monpezat in Talence geboren Henrik hecht erg aan zijn Franse wijngoed, waar hij persoonlijk toeziet op de productie van wijn. Hij zou de Denen ook aan de wijn hebben gekregen, door er over te vertellen en zijn wijnen ook in Denemarken te verkopen.

Henrik heeft het niet altijd gemakkelijk gehad met zijn protocollair ondergeschikte positie ten opzichte van zijn sinds 1972 regerende vrouw koningin Margrethe II. De Denen hebben hem ook niet altijd waardering gegeven en hebben zijn Deens met Frans accent lang bekritiseerd. Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag zijn eerder deze maand wel festiviteiten georganiseerd en ook is op de Deense televisie uitgebreid stilgestaan bij de rol en het werk van de prins-gemaal.

Meer Vorstenhuizen