Den Haag staat in het teken van Prinsjesdag

Vorsten

2014-09-15 14:56:00

DEN HAAG – De politie in Den Haag verwacht dinsdag op Prinsjesdag tienduizenden toeschouwers langs de route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de gouden koets afleggen van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. “Het wordt mooi weer. Er komen nu misschien wel meer mensen dan anders. Het wordt een vrolijke dag”, zegt een woordvoerster van de politie.

De eerste belangstellenden staan naar verwachting al om 7 uur ’s ochtends paraat. “Het zijn altijd dezelfde mensen die er bij Paleis Noordeinde als eersten zitten. Ze zitten er al voordat wij aankomen”, aldus de woordvoerster. De koninklijke stoet vertrekt pas om 13.00 uur vanaf paleis Noordeinde.

De toeschouwers komen om een glimp van het koninklijk paar op te vangen. En natuurlijk ook voor het ceremonieel rond de bekendmaking van de miljoenennota: De rijtoer met de gouden koets en de volgrijtuigen, het militair vertoon en niet te vergeten de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde rond 14.00 uur. In de Ridderzaal van het Binnenhof leest de koning de troonrede voor, waarmee het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal wordt geopend. Op het Malieveld worden saluutschoten afgevuurd.

De politie is er op deze derde dinsdag in september weer klaar voor. De route wordt afgezet met dranghekken en vroeg in de ochtend nog gecontroleerd op veiligheid. Een aantal straten in het centrum is afgesloten voor het rijverkeer. Ook geldt voor een aantal straten een parkeerverbod. Het tramverkeer wordt omgeleid. ’s Ochtends worden touwen in de tramrails gelegd, zodat de koetsen er zonder problemen overheen kunnen rijden.

Dit weekeinde oefenden de paarden en ruiters van de marechaussee al op het Lange Voorhout. De dieren werden blootgesteld aan harde muziek en sirenes. Maandag oefende de Cavalerie ere-escorte op het strand om de paarden te laten wennen aan rookbommen en knallen.

Dit jaar is het de 200e Prinsjesdag. In verband hiermee waren er afgelopen dagen al tal van festiviteiten. Sinds 1814 wordt het werkjaar van de volksvertegenwoordigers officieel geopend op Prinsjesdag. De uiterlijke vorm van deze dag is grotendeels hetzelfde gebleven. Vroeger viel Prinsjesdag op de eerste maandag in november, maar sinds 1887 valt het op de derde dinsdag in september. Dan wordt traditiegetrouw de miljoenennota en de rijksbegroting bekendgemaakt.


Meer Vorstenhuizen