Achter de deuren van Amalienborg

redactievorsten

26-09-2018 09:00:44

2005-10-15 09:34:00 Soldier stand still during a parade at Amalienborg Castle in Copenhagen 15 October 2005 to celebrate the birth of a new heir to the throne. Denmark's Australian-born Crown Princess Mary gave birth to her first child, a healthy son, in the maternity ward of Copenhagen university hospital early today, the royal palace said. AFP PHOTO SCANPIX Kristian Juul Pedersen

Ook al openen steeds meer paleizen hun deuren voor belangstellenden, veel blijft nog altijd verborgen. Hoe groot is zo’n paleis eigenlijk? En hoeveel vertrekken heeft het? In de serie ‘Achter de deuren van’ geeft Vorsten antwoord op deze en nog meer vragen. Met in deze aflevering: Amalienborg in Kopenhagen, de residentie van de Deense koninklijke familie.

Amalienborg bestaat uit vier paleizen, en werd tussen 1750 en 1758 gebouwd in opdracht van vier adellijke Denen. Sinds 1794 is het de residentie van de Deense koninklijke familie. Architect Nicolai Eigtved koos voor de rococo-stijl. De vier gebouwen van Amalienborg zijn vernoemd naar Deense vorsten:

  • Christian VIII (Paleis Levetzau): appartementen van prins Joachim en zijn gezin en prinses Benedikte
  • Frederik VIII (Paleis Brockdorff): woonhuis van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary
  • Christian IX (Paleis Schack): woonhuis van koningin Margrethe
  • Christian VII (Paleis Moltke): het gastenverblijf

De paleizen vanaf links met de klok mee: Christian IX, Christian VII, Christian VIII, Frederik VIII

Aan de buitenkant zijn de paleizen vrijwel identiek, alleen Paleis Frederik VIII heeft een klok in de gevel. Midden op het plein tussen de paleizen staat een standbeeld van koning Frederik V te paard. Elke dag om 12 uur is er een wisseling van de wacht. Als de koninklijke familie aanwezig is op de Amalienborg, vindt een uitgebreide wisseling van de wacht plaats.

Frederik VIII: woning van de kroonprins

Frederik VIII is het woonpaleis van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary en hun vier kinderen. Het paleis werd tussen 2004 en 2010 gerenoveerd voor zo’n 30 miljoen euro. Frederik en Mary hebben verschillende Deense kunstenaars gevraagd om muurschilderingen te maken in hun woning. Het paleis heeft 20 badkamers, hoeveel de andere paleizen hebben is onbekend.

Muurschilderingen in Frederik VIII

De andere paleizen

Op de momenten dat Paleis Christian VII geen gasten herbergt, is het opengesteld voor publiek. Vanaf het balkon van dit paleis staat de koninklijke familie op belangrijke momenten te zwaaien naar de menigte. Dit paleis herbergt een koninklijk museum, op de bovenverdieping bevinden zich de appartementen van prins Joachim en prinses Benedikte.

Salon van koningin Louise in Christian VII

Studeerkamer van koning Christian IX in Christian VIII

De cijfers

  • In totaal heeft Amalienborg 330 ramen
  • Elk paleis heeft een oppervlakte van zo’n 5.000 m²
  • De tuinen hebben een oppervlak van circa 1.600m²

Neem ook een kijkje op Paleis Noordeinde.

 

Meer Denemarken