Australië blij met komst kroonprinses Mary

Vorsten

03-12-2015 19:24:00

HOBART – Australische media kijken reikhalzend uit naar de thuiskomst van kroonprinses Mary en haar gezin. Voor het eerst in vijf jaar brengt Mary de kerstdagen weer door bij haar familie in haar geboorteplaats Hobart, op het eiland Tasmanië. Dat is voor de Australische media ook een feest, want Mary zorgt voor een goede verkoop van met name de vrouwenbladen.

Mary heeft anders dan koningin Máxima een nauwe band behouden met haar voormalige vaderland. Ze ondersteunt ook in Australië goede doelen en is sinds haar huwelijk in 2004 met echtgenoot kroonprins Frederik regelmatig ook voor officiële bezoeken naar Australië gereisd. Zo was het Deense kroonprinselijk paar in 2013 in Sydney voor de viering van het 40-jarig bestaan van de Opera. In 2011 was het hele gezin er op vakantie.

De aankondiging van Mary’s komst was de afgelopen dagen dan ook groot nieuws. De kroonprinses wordt in Australië, waar koningin Elizabeth formeel de scepter zwaait en ook hertogin Catherine op veel belangstelling kan rekenen, een beetje als ‘eigen’ royalty geclaimd, en Mary heeft dat de afgelopen 11 jaar niet ontmoedigd. Ze poseert regelmatig exclusief voor Australische bladen, en draagt ook nadrukkelijk kleding van Australische ontwerpers.

Máxima daarentegen houdt afstand tot Argentinië, waar ze alleen heengaat voor familiebezoek en om het jaar voor de feestdagen. De belangstelling in het republikeinse Argentinië is dan ook minder warm dan die in Australië voor Mary. De Argentijnse media verwijten Máxima dat ze haar vaderlands verloochent door bijvoorbeeld niet voor de nationale voetbalploeg te juichen.


Meer Denemarken