Deens hof sust discussie over uitkering

Vorsten

01-06-2016 15:20:00

Het Deense hof heeft snel een einde gemaakt een debat over de staatsuitkeringen aan leden van de koninklijke familie. In parlement en media was de afgelopen tijd een discussie ontstaan met het oog op de achttiende verjaardag van prins Nikolai volgend jaar.

Er was bezorgdheid dat de oudste zoon van prins Joachim – en met hem alle acht kleinkinderen van koningin Margrethe II – in aanmerking zou komen voor een ‘apenage’, zoals de uitkering heet. Dat zou een flinke kostenpost opleveren.

Het paleis maakte aan die angst een einde door te verklaren dat alleen prins Christian (10) als toekomstig troonopvolger – na zijn vader kroonprins Frederik – geld van de staat kan verwachten. De andere kleinkinderen moeten later in hun leven werken voor de kost, zoals dat bijvoorbeeld ook in Nederland is geregeld.

In Deense media ontstond daarover woensdag ook weer discussie want wat moesten de drie prinsessen en vier prinsen ‘in overschot’ dan gaan doen. Volgens diverse experts die om hun mening was gevraagd, kunnen ze gezien hun achtergrond en opvoeding echter goed terecht komen.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft