Margrethe houdt nieuwjaarstoespraak

Vorsten

31-12-2014 19:03:00

KOPENHAGEN – De Deense koningin Margrethe heeft woensdag haar nieuwjaarstoespraak gehouden. Ze besteedde onder meer aandacht aan de opvang van vluchtelingen, het bezoek van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary aan Groenland en de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Margrethe begon haar toespraak met een oproep aan alle Denen om meer van elkaar te verwachten. ”Het is een kwestie van elkaar vertrouwen, een kwestie van geloven in kansen voor elkaar”, aldus de koningin. Ook riep ze jonge mensen op om zich vooral in te spannen voor hun toekomst en alle Denen om zich in te zetten voor hun eigen maatschappij. ”Als niemand iets doet dan zal er niets ten goede veranderen.”

De Deense koningin bedankte ook een aantal mensen in haar toespraak. Zo was er een dankwoord voor iedereen die afgelopen jaar had geholpen bij het opvangen van (voornamelijk Syrische) vluchtelingen en bedankte Margrethe Groenland voor het warme welkom dat haar zoon Frederik en zijn vrouw Mary kregen tijdens hun officiële bezoek aan het land afgelopen zomer.

Verder besteedde Margrethe aandacht aan de herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de herdenking van de Slag van Dybbøl van 1864. Het was indertijd de beslissende slag in de Tweede Duits-Deense Oorlog.

Meer Denemarken