Deense koningin Margrethe gaat ‘live’ met toespraak

Vorsten

31-12-2019 12:14:24

De viering van oud en nieuw is in Denemarken niet compleet zonder het bekijken van de traditionele nieuwjaarstoespraak van koningin Margrethe. Die wordt dinsdagavond om 18.00 uur rechtstreeks uitgezonden vanuit de ontvangstkamer van Christian IX’s Palæ in Kopenhagen. Pas daarna kan voor de Denen de oudejaarsviering beginnen.

Het is de 48e keer dat de in 1972 op de troon gekomen Margrethe haar toespraak houdt. Zij is de enige van haar collega’s die het ‘live’ doet. De koningin heeft haar zelf geschreven tekst de afgelopen dagen een paar keer geoefend maar omdat de uitzending rechtstreeks is, horen versprekingen en papiergeritsel tot de vaste ingrediënten van de uitzending.

In het verleden waren ook wel eens achtergrondgeluiden te horen. In de ontvangstkamer staat slechts één camera, die in- en uitzoomt tijdens het uitspreken van de toespraak. Er is wel een reservecamera voor noodgevallen, maar die heeft nog nooit dienst hoeven doen.

Gewisseld

Margrethes jongere collega en petekind koning Willem-Alexander heeft de afgelopen jaren bij zijn kersttoespraak nog wel eens gewisseld met staan en zitten, maar de Deense vorstin voelt zich het best wanneer ze achter haar bureau zit en de tekst voor zich heeft.

De koningin, die volgend jaar op grootse wijze haar 80e verjaardag gaat vieren, kan het dinsdag niet te laat maken. Op nieuwjaarsdag wachten haar al de eerste ontvangst en diner, ter ere van het nieuwe jaar.

Meer Denemarken