Deense koningin viert aansluiting Zuid-Jutland

Vorsten

12/01/2020 4:13 pm

De Deense koningin Margrethe heeft zondag in de Vor Frue Kirke, de Domkerk van Kopenhagen, een dankdienst bijgewoond. Dit ter gelegenheid van het feit dat honderd jaar geleden Noord-Sleeswijk, of zoals de Denen het noemen, Zuid-Jutland bij Denemarken kwam. Dat gebeurde na een referendum waarin de bevolking van dit gebied dat sinds 1864 in Duitse handen was, zich uitsprak voor aansluiting bij Denemarken.

Het hele jaar worden in Denemarken, maar ook in de huidige Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, herdenkingen en evenementen gehouden om de zogenoemde ‘Genforening’ (hereniging) te vieren. De Denen gebruiken traditioneel de term ‘hereniging’ hoewel de Deense premier Nils Neergaard in 1920 al zei dat dit eigenlijk incorrect was. Zuid-Jutland had formeel nooit eerder deel uitgemaakt van het koninkrijk Denemarken.

Het behoorde tot het hertogdom Sleeswijk en was nauw verbonden met het aangrenzende hertogdom Holstein. In beide staatjes regeerde de Deense koning als hertog, maar ze behoorden formeel niet tot Denemarken. Toen Kopenhagen in 1864 de status van met name Sleeswijk wilde veranderen, kwam het tot oorlog met Pruisen dat Sleeswijk en Holstein vervolgens veroverde en inlijfde.

Referendum

In Sleeswijk bleef een grote Deense minderheid over, die zich aan het einde van de Eerste Wereldoorlog mocht uitspreken. Zo’n referendum was in 1866 al beloofd, maar door Duitsland nooit uitgevoerd. In Noord-Sleeswijk koos 75 procent voor Denemarken en in Midden-Sleeswijk wilde 80 procent bij Duitsland blijven. Om die reden sloot alleen Noord-Sleeswijk – of Zuid-Jutland – zich aan.

Afgelopen vrijdag was er in Kopenhagen ook al een feestelijke herdenking, met een gala in het Koninklijk Theater en een bezoek van de minister-president van Sleeswijk-Holstein aan koningin Margrethe.