Deense koningin viert samen met prinsen aansluiting Zuid-Jutland

Vorsten

31-05-2021 22:14:47

Het Deense hof heeft de plannen van de viering rondom de aansluiting van Zuid-Jutland bij Denemarken bekendgemaakt. De Deense koningin Margrethe gaat samen met kroonprins Frederik en prins Christian onder meer een tocht per koets afleggen en een dienst bijwonen in de Dom van Haderslev, het grootste kerkgebouw van Zuid-Jutland.

De viering vindt plaats op 13 juni, dan staat het land stil bij het feit dat het Deense schiereiland honderd jaar bij Denemarken hoort. Eigenlijk was het in 2020 precies honderd jaar geleden dat Zuid-Jutland zich aansloot bij Denemarken, maar vanwege de coronacrisis werden de activiteiten en feesten van de koninklijke familie rondom het eeuwfeest uitgesteld tot dit jaar.

De dag begint met een koetsrit van Margrethe, Frederik en Christian langs de grens tussen Denemarken en Zuid-Jutland. De activiteiten van de dag bestaan verder uit onder meer een kerkdienst, een bezoek aan een herdenkingsplaats in de stad Aabenraa en een museumbezoek in Sønderborg.

De dag wordt afgesloten met een diner op het koninklijke Deense schip Dannebrog, waar onder anderen Margrethe, Frederik, Christian en de minister- president van Denemarken bij aanwezig zijn.

De viering van de hereniging van Denemarken en Zuid-Jutland begon eerder dit jaar al, met een vaartocht van de 81-jarige koningin. Margrethe is op de Dannebrog langs verschillende plekken, waaronder de Faeröer, Groenland en de gemeenten Thisted en Esbjerg gezeild. De traditie van streekbezoeken met de Dannebrog, de zogenoemde ‘Sommertogt’ is begonnen door Margrethe’s grootvader koning Christian X. Die ging elk jaar met het schip verschillende Deense steden langs. Margrethe’s vader koning Frederik IX zette het gebruik voort en na hem gaat ook Margrethe elk jaar uit varen om “contact te maken met alle delen van het koninkrijk” zoals het hof de vaartochten omschrijft.


Meer Denemarken

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel