Drukke verjaardag voor koningin Margrethe

Vorsten

16-04-2015 07:49:00

KOPENHAGEN – Koningin Margrethe is donderdag 75 jaar geworden. Haar verjaardag wordt uitgebreid gevierd. “Wij Denen houden van verjaardag, vooral van ronde getallen zoals 75”, aldus de koningin eerder. De eerste feestelijkheden waren al vorige week in Aarhus en woensdagavond begon het feest met een groot diner in Christiansborg Slot, waar onder meer ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanschoven.

Het feestprogramma begon donderdag om half negen met de zogenoemde ‘Morgenvækning’, het wakker maken van de jarige door onder haar slaapkamerraam bij Fredensborg Slot een samenzang te houden. Later op de ochtend gaat het gezelschap naar Kopenhagen, waar de koninklijke familie om 12.00 uur op het balkon van paleis Amalienborg verschijnt. Daar worden duizenden Denen verwacht.

De balkonscène wordt gevolgd door een rijtoer van het paleis naar het stadhuis, waar een receptie, lunch en een tweede balkonscène op het programma staan. Het Zweedse koningspaar en de Noorse koning Harald zijn daar ook bij aanwezig, de overige koninklijke gasten zijn donderdagmorgen weer vertrokken.

Na het middagprogramma is er donderdagavond ter afsluiting van de feestdag een galadiner op Fredensborg Slot. Dat heeft een meer familiaal karakter dan de feestdis woensdag. De kroonprinselijke paren van Noorwegen en Zweden zijn daarvoor ook uitgenodigd.

Meer Denemarken