Festiviteiten voor 50-jarig regeringsjubileum koningin Margrethe

Vorsten

2021-10-06 12:28:46

Koningin Margrethe is op 14 januari precies een halve eeuw staatshoofd van Denemarken, de Faeröer en Groenland. Om dat 50-jarig regeringsjubileum te vieren, wordt in januari een reeks evenementen en festiviteiten georganiseerd, maakte het Deense hof woensdag bekend.

Het gaat daarbij om officiële gelegenheden waaraan de koninklijke familie, vertegenwoordigers van Denemarken en een aantal buitenlandse gasten zullen deelnemen, maar ook om vieringen op diverse plekken in het land. In een aantal interviews, tv-documentaires en boekuitgaven zal Margrethe bovendien vertellen over haar leven en werk.

Het volledige programma rondom het gouden jubileum volgend jaar wordt later bekendgemaakt. Nu is al wel een aantal officiële gelegenheden aangekondigd. Zo zal de 81-jarige koningin op 10 januari een persconferentie geven in Amalienborg en legt ze op vrijdag 14 januari een krans bij het graf van haar vader koning Frederik IX en haar moeder koningin Ingrid in de kathedraal van Roskilde. Het is die dag precies 50 jaar geleden dat Frederik IX overleed en Margrethe haar vader op de troon opvolgde.

Op zaterdag 15 januari is een balkonscène met de koninklijke familie op kasteel Amalienborg. De koningin wordt vervolgens in de koets naar het stadhuis van Kopenhagen gebracht, voor een officiële lunch en een feest. Zondag staat een feestelijke dienst in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kopenhagen op het programma en in de avond houdt de koningin een galadiner op kasteel Christiansborg, waar ook de koninklijke familie, buitenlandse gasten en vertegenwoordigers van Denemarken aanwezig zijn. Dat gala wordt uitgezonden op de Deense televisie.


Meer Denemarken

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie