Henrik nog boos over positie als prins-gemaal

Vorsten

2015-02-17 16:06:00

FREDENSBORG – Prins-gemaal Henrik van Denemarken heeft dinsdagmiddag in een ontmoeting met onder andere Vorsten op Fredensborg Slot nog eens zijn ongenoegen laten blijken over zijn plaats in de koninklijke hiërarchie. ”Ik ben niet de partner van mijn vrouw, ik sta niet op hetzelfde niveau”, aldus een verongelijkte Henrik.

Hij noemde het ‘onbegrijpelijk’ dat hij geen koning-gemaal was in plaats van prins-gemaal. ”De Engelsen zijn tweehonderd jaar geleden met die onzin begonnen, maar ik begrijp niet waarom Denemarken dat voorbeeld moest volgen”, zei hij in een verwijzing naar de Britse koningin Victoria en haar echtgenoot prins-gemaal Albert.

De tirade van Henrik volgde op een vraag of hij in zijn positie nog goede raad kon geven aan de binnenkort met Willem-Alexander op staatsbezoek komende koningin Máxima. Hij had geen advies voor Máxima, zo zei hij verongelijkt, want haar positie naast de regerende koning was niet te vergelijken met die van hem als echtgenoot van een regerende koningin.

Koningin Margrethe, die enigszins beschaamd wegkeek tijdens de uitbarsting van haar man, wist uiteindelijk een einde te maken aan de uitval. Henrik had ook bij eerdere gelegenheden zijn ongenoegen over deze ongelijkheid kenbaar maakte. ”Ik zal het nooit begrijpen en nooit accepteren”, aldus geboren Fransman Henri, die in 1967 huwde met de toenmalige Deense kroonprinses.


Meer Denemarken