Henrik stelt pensioen nog één dag uit

Vorsten

31-12-2015 19:38:00

KOPENHAGEN – Prins-gemaal Henrik van Denemarken wacht nog een dag met zijn pensioen, zo heeft de hofmaarschalk donderdagavond meteen na aankondiging daarvan door koningin Margrethe bekendgemaakt in een persbericht. Henrik neemt vrijdag deel aan de nieuwjaarsontvangst en het diner dat wordt gegeven in het koninklijk paleis in Kopenhagen. Hij gaat daarentegen niet meer naar de recepties volgende week.

De hofmaarschalk verduidelijkte aan welke activiteiten de prins-gemaal in het vervolg nog wel en niet zal deelnemen nu hij heeft besloten het rustiger aan te doen, of zoals koningin Margrethe in haar nieuwjaarstoespraak zei, ‘in goed Deens, met pensioen te gaan.’ De nieuwjaarsontvangsten, de opening van het parlement, staatsbezoeken, ontvangsten voor diplomaten en dergelijke zal de koningin voortaan zonder haar echtgenoot moeten afwerken.

Prins-gemaal Henrik (81) zal nog wel aanwezig zijn bij een aantal officiële gelegenheden in eigen huis. De ontvangst vrijdag is daar één voorbeeld van. Verder behoudt hij het merendeel van zijn beschermheerschappen, en blijft hij actief op het gebied van kunst en cultuur. Maar Henrik kijkt ernaar uit in het vervolg meer tijd te hebben voor ‘kunst, literatuur en muziek’, waar zijn hart altijd naar uit is gegaan, aldus de mededeling.

Volgens de hofmaarschalk is er geen reden om de koninklijke begroting te verminderen nu Henrik terugtreedt. Zijn deel van de staatstoelage ging in belangrijke mate al op aan zaken als onderhoud van de paleizen en andere vaste kosten. Zijn taken zullen worden overgenomen door Margrethe en andere leden van de familie.

Meer Denemarken