Koning kijkt uit naar weerzien peettante

Vorsten

2015-03-15 08:07:00

KOPENHAGEN – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima worden dinsdag met veel ceremonieel en luister ontvangen in Denemarken. Koningin Margrethe wil een groot succes maken van het staatsbezoek van haar petekind. Een visite moet altijd al perfect zijn, aldus een lid van de Deense hofhouding, maar dit keer moet het nog beter. “Het is heel speciaal”, zei Margrethe vorige maand al in een ontmoeting met Nederlandse media.

Op zijn beurt zei Willem-Alexander tegen Deense journalisten die door hem ter voorbereiding op het bezoek op paleis Noordeinde werden ontvangen, dat hij uitkeek naar het weerzien met zijn peettante. Het was bijzonder dat hij als een van de jongste monarchen van Europa op bezoek kon gaan bij één van de langst regerenden. Willem-Alexander dacht dat hij nog wel wat kon leren van de sinds 1972 regerende Deense vorstin.

Willem-Alexander uitte bewondering over de wijze waarop Margrethe invulling geeft aan haar taak, als een moderne monarch in een democratische samenleving. Hij noemde de rol die zowel de koningin als premier Helle Thorning-Schmidt een maand geleden speelden na de terroristische aanslagen in Kopenhagen “indrukwekkend”. Koningin Margrethe zei destijds dat de aanslagen weliswaar een grote schok waren, maar dat ze niet als een verrassing kwamen. Ze was trots op de wijze waarop de samenleving erop reageerde. “Er was verdriet maar we hebben de rug recht gehouden.”

Geluksgevoel

Volgens Margrethe zullen de aanslagen geen invloed hebben op het geluksgevoel van de Denen. Die eindigen al jaren op de eerste plaats bij onderzoek naar het gelukkigste volk ter wereld. “Ik denk niet dat we minder gelukkig zullen zijn, maar misschien wel realistischer.” Koning Willem-Alexander wil graag meer te weten komen over de geluksfactor, zo zei hij al in zijn nieuwjaarstoespraak. “Nederland staat vierde, we kunnen dus nog wat leren van de Denen.”

Dat leren gebeurt al meteen op de eerste dag van het bezoek op de Aalborg universiteit. Andere speerpunten bij het bezoek zijn innovatie, duurzame energie en gezondheidszorg.


Meer Denemarken