Koningin Margrethe aangekomen in Gråsten Slot

Vorsten

21-07-2020 11:27:02

De Deense koningin Margrethe heeft dinsdag haar intrek genomen in Gråsten Slot in Zuid-Jutland. Daar brengt ze de komende weken een deel van de zomer door. Afgelopen zaterdag nog stuurde het kroonprinselijk gezin vakantiegroeten uit het paleisje vlak bij de grens van Denemarken en Duitsland.

Vanwege de beperkende maatregelen die gelden om verspreiding van het coronavirus in te dammen, is er dit jaar geen fotosessie met de koninklijke familie tijdens het verblijf in Gråsten Slot. Ook kan het publiek op vrijdagen niet de feestelijke wisseling van de wacht bijwonen, zo liet het hof dinsdag weten.

Gråsten Slot is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw een populaire bestemming van de Deense koninklijke familie. Toen kreeg het toenmalige kroonprinselijk paar Frederik (IX) en Ingrid, de ouders van koningin Margrethe, het als huwelijksgeschenk.

Paradijs

De keuze voor Gråsten was niet toevallig. Zuid-Jutland, ook wel bekend als Noord-Sleeswijk, was slechts vijftien jaar eerder bij Denemarken gekomen en aanwezigheid van de koninklijke familie zou de band met deel van het koninkrijk kunnen versterken.

Gråsten was voor de latere koningin Ingrid een soort paradijs en tot aan haar overlijden in 2000 hechtte ze eraan tijdens de zomer haar hele gezin daar ten minste enige tijd samen te brengen. Die traditie is daarna voortgezet door koningin Margrethe.


Meer Denemarken

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.