Koningin Margrethe begint aan bezoek Færøer

Vorsten

12-06-2016 14:13:00

De Deense koningin Margrethe begint zondagmiddag aan haar bezoek aan de Færøer, de autonome Deense eilandengroep in de Atlantische oceaan. In Vágar wordt de vorstin ontvangen door premier Aksel Johannesen, die Margrethe uitnodigde.

De 76-jarige koningin werkt tot en met donderdagmiddag een druk programma af. Maandag is Margrethe op Suduroy, het zuidelijkste van de achttien eilanden. Daar bezoekt ze onder meer een cultureel centrum dat is gevestigd in een onlangs verbouwde zoutsilo. Ook gaat de vorstin langs bij een middelbare school, sporthal en bejaardenhuis.

Dinsdag begint Margrethe in de hoofdstad van de Færøer, Tórshavn. Daar brengt ze een bezoek aan het parlement en ontmoet ze de burgemeester van de stad. Na de lunch leert de koningin meer over Færøer design en bezoekt ze weer een bejaardenhuis. ’s Avonds volgt een banket.

Receptie

Koningsschip Dannebrog meert woensdag aan op Sandoy. Daar bezoekt Margrethe het kunstmuseum Listasavnid, bewondert ze het natuurschoon van de Færøer en ontmoet ze kleuters en schoolkinderen. ’s Avonds is er een receptie aan boord van de Dannebrog.

Voordat Margrethe terugkeert naar Denemarken, geeft ze donderdag aan boord van haar schip een persconferentie. Na de lunch vaart de Dannebrog uit.

De koningin zou eigenlijk vorig jaar al naar de Færøer gaan, maar het bezoek werd uitgesteld vanwege ingelaste lokale verkiezingen. Margrethe reist zonder haar echtgenoot prins Henrik. Hij ging eind vorig jaar met pensioen.

Meer Denemarken