Koningin Margrethe beloont militaire inzet met horloges

Vorsten

2020-06-26 13:20:44

Koningin Margrethe heeft vrijdag op haar vakantiekasteel Marselisborg de zogenoemde ‘Horlogeparade’ afgenomen. Die vindt normaal gesproken altijd plaats in de kazerne van de Koninklijke Lijfgarde in Kopenhagen, maar is dit jaar vanwege de beperkende coronamaatregelen verplaatst naar de koninklijke residentie in Aarhus.

Er traden ook minder militairen van ‘Den Kongelige Livgarde’ aan dan gebruikelijk, zo liet het Deense hof weten. Publiek en media waren bij het evenement niet welkom, vanwege dezelfde beperkende maatregelen. Vast onderdeel van de parade is de overhandiging van een duur horloge aan een militair die is aangemerkt als de beste van zijn detachement. ‘Dronningens Ur’ – het horloge van de koningin – was voor Emil Street Lundqvist.

Maar hij was dit keer niet de enige die werd onderscheiden. De koningin had namelijk nog wat goed te maken. In maart namelijk was ook al een afzwaaiend lid van de Koninklijke Lijfwacht in aanmerking gekomen voor de bijzondere onderscheiding. Toen echter kon de plechtigheid vanwege de coronacrisis en de Deense lockdown helemaal niet plaatsvinden. Vandaar dat Rolf Toftager Hillgaard Sørensen nu alsnog was uitgenodigd om in het kasteel het uurwerk in ontvangst te nemen.


Meer Denemarken

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt