Koningin Margrethe beloont militaire inzet met horloges

Vorsten

26-06-2020 13:20:44

Koningin Margrethe heeft vrijdag op haar vakantiekasteel Marselisborg de zogenoemde ‘Horlogeparade’ afgenomen. Die vindt normaal gesproken altijd plaats in de kazerne van de Koninklijke Lijfgarde in Kopenhagen, maar is dit jaar vanwege de beperkende coronamaatregelen verplaatst naar de koninklijke residentie in Aarhus.

Er traden ook minder militairen van ‘Den Kongelige Livgarde’ aan dan gebruikelijk, zo liet het Deense hof weten. Publiek en media waren bij het evenement niet welkom, vanwege dezelfde beperkende maatregelen. Vast onderdeel van de parade is de overhandiging van een duur horloge aan een militair die is aangemerkt als de beste van zijn detachement. ‘Dronningens Ur’ – het horloge van de koningin – was voor Emil Street Lundqvist.

Maar hij was dit keer niet de enige die werd onderscheiden. De koningin had namelijk nog wat goed te maken. In maart namelijk was ook al een afzwaaiend lid van de Koninklijke Lijfwacht in aanmerking gekomen voor de bijzondere onderscheiding. Toen echter kon de plechtigheid vanwege de coronacrisis en de Deense lockdown helemaal niet plaatsvinden. Vandaar dat Rolf Toftager Hillgaard Sørensen nu alsnog was uitgenodigd om in het kasteel het uurwerk in ontvangst te nemen.


Meer Denemarken

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.