Koningin Margrethe gaat gewoon naar Aarhus

Vorsten

18-08-2020 13:09:30

Dat de Deense kroonprins Frederik zijn voor woensdag geplande werkbezoek aan Aarhus heeft afgelast, betekent niet dat zijn moeder koningin Margrethe niet naar Aarhus komt. Het Deense hof liet weten dat Margrethe dinsdag haar vakantieverblijf in Gråsten, in het zuiden van Jutland, zal inruilen voor Marselisborg Slot.

Het was de bedoeling dat de koningin volgende week de Aarhus Festuge zou openen, maar dat evenement is vanwege de coronapandemie voor dit jaar geannuleerd. Ook de traditionele tocht die Margrethe begin september zou maken met het koningsschip Dannebrog om een aantal Deense plaatsen te bezoeken, gaat niet door. Het is voor de koningin dan ook wachten op een seintje dat de werkzaamheden aan haar residentie Fredensborg Slot klaar zijn om daar weer heen te verhuizen.

Margrethe is de enige van de Europese royals die het jaar in verschillende paleizen doorbrengt en het hof ook formeel verplaatst. Amalienborg in Kopenhagen en Fredensborg, op iets minder dan een uur rijden daarbuiten, zijn het belangrijkst, maar een deel van het jaar is de koningin ook in Aarhus en in de zomer in Gråsten. De Britse koningin Elizabeth verblijft ook langere tijd op verschillende plekken – Buckingham Palace, Windsor Castle, Sandringham House, Balmoral en Holyrood House – maar dat wordt niet gezien als een officiële verplaatsing van het hof.

Coronavirus

De coronacrisis heeft de rotatie dit jaar enigszins in de war geschopt. Zo verliet de koningin haar paleis in Kopenhagen in maart om zich te kunnen isoleren in Fredensborg, waar ze in april ook haar tachtigste verjaardag vierde. Toen de coronamaatregelen werden versoepeld ging ze naar Marselisborg Slot, waar ze ongebruikelijk lang verbleef mede omdat haar agenda akelig leeg was. Op 21 juli ging de koningin naar Gråsten, waar ze dinsdag dus weer vertrekt.

Kroonprins Frederik zou woensdag de watersector rond Aarhus bezoeken, maar vanwege een toename in besmettingen met het coronavirus is dat bezoek uitgesteld.


Meer Denemarken

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.