Koningin Margrethe meldt overschot op haar begroting

Vorsten

2020-05-14 13:43:31

De begroting van de Deense koningin Margrethe laat over het afgelopen jaar een overschot zien van 254.000 euro (1,9 miljoen Deense kroon). Dat blijkt uit het jaarrapport dat het paleis donderdag heeft gepubliceerd. De positieve balans toont aan dat het koningshuis met succes heeft gewerkt aan het aanpassen van de organisatie, constateert de grootmeester van de koningin.

Het jaarverslag geeft een uitgebreid overzicht van de activiteiten van de koninklijke familie in 2019. Volgens de eigen berekeningen hebben de koningin en leden van haar familie in totaal meer dan 580 officiële taken verricht, zowel binnen het koninkrijk als in het buitenland. Daartoe worden onder meer gerekend audiënties, het voorzitten van de staatsraad, een staatsbezoek, ontvangsten, het openen van tentoonstellingen en het uitreiken van onderscheidingen en prijzen.

In het rapport wordt, anders dan bijvoorbeeld in de Nederlandse tegenhanger die in maart verscheen, ook verantwoording afgelegd over de uitgaven van het hof en van de besteding van zijn toelage door kroonprins Frederik. Dat is samengevat in de jaarrekening, waar ook het overschot is terug te vinden.

De begroting van 2020 zal waarschijnlijk een nog groter overschot laten zien omdat de afgelopen twee maanden vanwege de coronacrisis alle publieke activiteiten zijn afgelast, waaronder ook de zeer royaal opgezette viering van de tachtigste verjaardag van koningin Margrethe in april. De koningin maakt deze zomer ook geen uitstapjes met het koninklijk schip Dannebrog, waardoor de kosten aanzienlijk lager zullen uitvallen dan begroot.


Meer Denemarken