Koningin Margrethe nodigt hele familie uit

Vorsten

2015-03-07 08:05:00

KOPENHAGEN – De Deense koningin Margrethe heeft Christiansborg Slot uitgekozen voor het staatsbanket dat ze op 17 maart aanbiedt aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Die komen op uitnodiging van de koningin op staatsbezoek in Denemarken.

Het hof heeft ook al een tipje opgelicht van de gastenlijst. In Nederland is die altijd strikt vertrouwelijk, maar de Denen maken de lijst met genodigden altijd bekend. Van premier tot aan secretaris van de kroonprinses.

Dat het staatsbanket bijzonder is, blijkt in elk geval uit de aanwezigheid van de complete koninklijke familie. Niet alleen koningin Margrethe en haar man Henrik, maar ook het kroonprinselijk paar, Frederik en Mary, en prins Joachim en zijn vrouw Marie. Daarnaast komen ook Margrethes zus prinses Benedikte en echtgenoot prins Richard, en Margrethes nichtje prinses Elisabeth.

Hoogtijdagen

Prinses Benedikte is een goede vriendin van de Oranjes. Ze was samen met haar man op de meeste hoogtijdagen van de familie aanwezig. Zo ook bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.

Christiansborg herbergt een aantal pronkzalen die de koningin alleen bij bijzondere gelegenheden gebruikt. Staatsbanketten vinden ook niet altijd daar plaats, maar vaker in Amalienborg of in Fredensborg Slot. Omdat het Nederlandse bezoek bijzonder is, is gekozen voor de mooiste locatie.


Meer Denemarken