Margrethe reikt bijzonder horloge uit

Vorsten

2015-03-11 13:59:00

KOPENHAGEN – Koningin Margrethe van Denemarken reikt woensdag een bijzonder horloge uit aan een van de militairen van de Koninklijke Lijfgarde. Ze doet dat tijdens de afscheidsparade in de kazerne van de paleiswacht in Kopenhagen.

De dienstplichtige soldaat is aangewezen door zijn officieren en collega’s en hij krijgt de onderscheiding voor zijn goede diensten en kameraadschap. De traditie om een ‘horloge van de koningin’ (‘Dronningens ur’) te geven aan een lid van de Koninklijke Lijfgarde heeft Margrethe overgenomen van haar vader koning Frederik IX.

Die kreeg op zijn zeventigste verjaardag op 11 maart 1969 van de Garde-verenigingen een flinke som geld cadeau. De koning besloot van de rente jaarlijks een horloge te kopen en uit te reiken aan een soldaat die zich had onderscheiden in de tijd dat hij bij de Lijfgarde de koninklijke paleizen bewaakte.

De uitreiking vindt bij voorkeur plaats op 11 maart, de geboortedag van de in 1972 overleden koning Frederik. Ook prins-gemaal Henrik is bij de plechtigheid en de parade aanwezig.


Meer Denemarken